F+ Luettuja kirjoja 2014
Muita luettuja kirjasivuja xxx
Richard P. FeynmanLaskette varmaankin leikkiä Mr. Feynman!

Suomentanut Kimmo Pietiläinen
Ursan julkaisuja 61
383 sivua
Tämä on mielenkiintoinen kirja Feynmanin tuotannosta.
Tässä ei ole kovin syvällisiä tieteellisiä osiota.
Tässä Feynman kertoo erilaisia sattumuksia mitä hänelle on sattunut.
Kertomukset ovat suurinpiirtein aikajärjestyksessä.
Feynman aloittaa kertomukset miten hän korjasi radiota ajattelemalla
Hän oli pieni poika, joka oli laman aikana saanut jonkinverran mainetta radion korjaamisesta.
Kerran tuli köyhä mies hakemaan häntä ja kertoi, että radio pitää ääntä käynnistyessään.
Feynman ajatteli, että mitä sillä on väliä jos radio pitää pienen äänen käynnistyessään.
Kun hän meni paikan päälle, niin kuului HIRVEÄ rysäys ja KAUHEA ÄÄNI.
Feynman alkoi miettiä ja käveli edestakaisin. Mies sanoi: "Miksi et korjaa radiota?"
Feynman sanoi, että hän ajatteli. Radiossa oli samanlaisia putkia ja kun pientaajuusvahvistin alkoi toimia, radiotaajuusvahvistin ei ollut vielä lämmennyt käyttövalmiiksi. Kun hän tämän keksi, hän vaihtoi kaksi putkea keskenään ja radio toimi normaalisti.
Mies alkoi kehua Feynmania kaikille ystävilleen ja sanoi: "Hän korjaa radioita ajattelemalla".
Feynman kertoo monia hyviä juttuja sujuvasti elämästään. Ne eivät ole mitään ihmeellisiä, mutta ne kerrotaan niin mielenkiintotisesti, että kirjaa on vaikea laskea kädestään.
Hän kertoo miten joitui Los Alamosiin atomipommia kehittämään ja miten hän siellä soitti rumpuja metsässä. Samoin hän kertoo miten oppi aukaisemaan kassakaappeja.
Kassakaappien avamiseen liittyy monia pieniä niksejä. Kun kaappi on auki siitä pystyy selvittämään kaksi viimeistä numeroa.
Samoin monilla oli tapana jättää kassakaapin alkuperäinen numero vaihtamatta. Samoin monilla oli tapana laittaa avauskoodi johonkin tärkeään päivämäärään. Samoin kun selvittää koodia ei tarvitse käydä kaikkia koodeja läpi riittää, että käy vain joka viidenen koodin. Monia muitakin pieniä niksejä Feynman oppi.
Siellä oli myös saksalaisyntyinen Fuchs, joka vakoili atomipommin salaisuudet Neuvostoliitolle. Feynman lainasi Fuchin autoa kun hän meni katsomaan kuolemaa tekevää vaimoaan läheiseen kaupunkiin. Matkalla autosta meni kolme rengasta rikki. Kaksi Feynman korjautti, mutta kolmannen hän jätti.
Kun Feynman meni Pricetonin yliopistoon, häneltä kysyttiin ottaako hän teehensä kermaa vai sitruunaa. Hän vastasi "Molempia".
#Heh- heh taidatte varmaankin laskea leikkiä, Mr. Feynman!" Feynman ei ollut koskaan juonut eikä edes nähnyt teetä aikaisemmin.
Kun Feynman piti ensimmäistä esitelmäänsä Prinetonissa Russel ,von Neumann, Pauli ja Albert Einstain tulivat kuuntelemaan. Se oli jännittävä hetki Feynmanille.
Feynman meni opettamaan Brasiliaan ja opetteli siellä soittamaan sambakarnevaaleissa.
Kerran Feynman meni Japaniin, mutta joutui siellä länsimaiseen hotelliin. Hän halusi japanilaiseen hotelliin, missä istuttiin lattialla ja jossa ei ollut lainkaan huonekaluja. Feynman opetteli japania tätä matkaa varten ja joutuikin käyttämään sitä muutaman kerran. Hänestä japani oli kuitenkin liian vaikea kieli. Portugalia sensijaan hän opetteli.
Kun hän sai Nobelin palkinnon fysikkasta, hän matkusti Ruotsiin ja piti siellä kiitospuheen.
Sen jälkeen hän joutui moniin, moniin paikkoihin pitämään puheitta.
Hän opetteli piirtämään ja alkoi saada pieniä korvauksia piirustuksistaan. Hän piirteli mieluummin alastomia naisia kapakoissa joissa hän kierteli.
Siis erittäin mielenkiitonen kirja. Olin lukenut tämän kirjan aikasemminkin, mutta luin sen uudestaan ja vielä uudestaan. Muissa Feinmanin kirjoissa on teknistä tietoa ja niiden lukemin on tuskaa ja joutuu lukemaan sivun useaan kertaa, mutta ei tätä sen takia että ymmärtäsi, vaan sen takia, että se on mielenkiintoista. Melkein uskon, että kaikki on tapahtunut Feynmanille niikuin tämä kirja sen kertoo.
Pekka Ritamäki 18.3.2014

Tahar Ben : Lahjottu mies
Tämä on marokkolaisen kirjailijan kirjoittama kirja. Se kertoo insinööristä, jota ei voinut lahjoa. Hän oli kaupungin virastossa töissä. Kaikkia muita henkilöitä siellä voi voi lahjoa, paitsi tätä köyhää insinööriä. Hänellä ei ollut autoa ja hän joutui kulkemaan töissä bussilla. Hänen vaimonsa ei kunnioittanut häntä vaan halveksi. Hänen piti lähetää lapsensa parempaan kouluun, mutta hänellä ei ollut varaa.
Salaa hän uneksi serkustansa, mutta ei hän uskaltanut tehdä mitään aloitetta. Kaikki tuntui menevän huonosti.
Hän hyväksyi erialaisia kaupungin suunnitelmia ja teki tunnollisesti töitänsä. Hän korjasi toimiston rikkinäisen kirjoituskoneen kotonaan.
Sitten eräänä päivänä tuli kaupungin tarkastaja tarkastamaan hänen toimistoaan. Sieltä puuttui tuo rikkinäinen kirjoituskone! Hän joutui kauheaan paniikkiin ja pelkäsi valtavasti. Hän selvisi tarkastuksesta juuri ja juuri.
Hän kuitenkin sekosi sen verran, että otti lahjoman vastaan eräältä rakennusyhtiiön mieheltä. Hän sai kirjekuoressa 2000 dollaria. Ne olivat aivan käyttämättömiä rahoja. Hän ei uskaltanut viedä niitä kotiinsa, vaan vei ne sekkunsa kotiin. Hän laittoi ne kirjan väliin.
Vähän ajan päästä hän otti jonkun verran rahaa kirjan välistä ja vei ne tuntemattomaan pankkiin. Siellä katseltiin niitä pitkään ja ihmeteltiin niiden sarjanumeroiden peräkkäisyyttä. Kuitenkin hän sai rahansa maan valuuttana.
Hän alkoi ostaa hienoja paitoja ja meni taksilla töihin. Hän vei tyttärensä Tangeriin matkalle ja asui hotellissa. Hän tapasi nuoren naisen illalla, joka vei hänet kotiinsa yöksi.
Mutta sitten kaikki alkoi mennä hullusti. Hänen vaimonsa erosi hänestä ja hän joutui asumaan serkkunsa luona. Silloin tällöin hän asui tuon nuoren naisen luona. Työpaikalla kaikki alkoi mennä hullusti. Mikään ei enään toiminut kuin ennen. Hän joutui pois työpaikastaan ja…
Hienosti kirjoitettu kirja, ilmeisesti Marokossa on on lahjonta vallalla. Ilmesesisti tämä kirja on kirjoitettu lahjontaa vastaan. Hienosti se on onnistunut. Paikallinen näkökulma on hyvin esillä ja kirja on keskittynyt tuohon yhden miehen ajatuksiin ja hänen toimiinsa.
Pekka Ritamäki 6.9.2014
Helge Krahn: Kvanttisukupolvi 1999
Terra Gognita Suomentanut Kimmo Pietiläinen 2002 584 sivua
Kirjoittaja on tanskalainen.
Tässä käydään läpi tarkkaan 1800-luvun lopun fyysikoiden keksinnöt, koulutus ja opiskeut.
Atomin arkkitehtuuri selitettään tarkaan.
Kvattiteorian hidas nousu selitetään yhden kappaleen verran.
Fysikkaa matalissa lämpötiloissa selitettään myös.
Einstainin suhteelliisuusteoriaa yritetään selittää myös.
Fysiikka teollisuudessa ja sodassa selvittää Curien ja Werner von Siemensin töitä. Luvussa kerrotaan yksityiskohtaisesti Bellin laboratoriossa tehdyistä kehityksestä.
Kirjoittaja kirjoittaa Eddigtonista ja Hitlerin valtaan nousuta ja Hitlerin vaikutuksesta Saksan tiedeyhteisöön.
Amerikkailasten atomipommin Manhattan projektista kerrotaan ykstyiskohtaisesti.
Erilaisten ydinreaktoreiden valmistumista ja niiden kasvua seurataan tarkasti.
Cernin perustamista seurataan myös tarkasti.
QED tutkimista seurataan tarkasti. Kvanttiväridynamiikkaa selitetään yksityiskohtaisesti.
Kiinteän oliomuodon fysikkaa selitetään kirjassa myös. Termi puolijohde otettiin käyttöön vuonna 1911.
Transitorin keksimienen Bellin fysiikan laborotoriossa selitetään tarkasti.
Optiset kuidut selitetään myös tarkasti.
Puolijohdelaserien keksiminen 1970 vaikutti valo-optisen kuidun kehitämiseen.
Itse muistan, että vuonna 1974 käytimme valoptista kuitua Etelä-Afrikkaan toimitetussa sarjakondensaattoriasemassa Nokian Kondensaattoritehtaalla. Olimme melkein ensimmäisiä valo-optiikan käyttäjiä maailmassa. Näitä kuituja on käytetty tähän paivään saakka sarjakondensaattoreissa.
http://capacitor.wikidot.com/
Erbiumin käyttö kuitivahvistimissa aloitti uuden aikakauden optisten kuitujen alalla.
Nobelin komitean periaatteista on selitetty yksi kappale.
Lisälukemista selitetään 28 kappeleen verran.
Kirjaliisuusviitteitä on 24 sivun verran!
Siis jos haluat tietää fysiikasta jotain lue tämä kirja. Tosin lukeminen ei onnistu päivässä eikä kahdessa.
Pekka Ritamäki 23.9.2014