Luettuja Kirjoja

Esipuhe

Vuoden 2008 luettuja kirjoja

kirja.jpg
Koska robottiyhdistyksen useimmat jäsenet osaavat lukea, pieni arvostelu luetusta kirjasta on hyvä vinkki muille.
Myös aloitetut kirjat kelpaavat. — Pekka

Vuoden 2009 luetut kirjat
Vuoden 2011 luetut kirjat
Vuoden 2014 luetut kirjat


Esko Valtaoja - Kotona maailmankaikkeudessa (julkaistu 2002)

Valtaoja kirjoittaa Tieto-Finlandian 2002 voittaneessa kirjassaan mukaansa tempaavasti ja ajatuksia herättävästi maailmankaikkeuden ihmeistä.

Hän kuljettaa tarinaa omien kokemustensa ja tutkijanuransa kautta mukavasti - kertoo esim. kuinka hän oli "tähtien lähettilään", Rauni-Leena Luukkanen-Kilden kanssa "Minä ja Sarasvuo" ohjelmassa vieraina. Monenlaisia sattumuksia ja mieltä kutkuttavia tilanteita hänelle tuntuu vuosien varrella sattuneen ja usein tarinoihin sisältyy jokin ajatuksia herättävä elementti - usein varsin hauskalla tavalla maailmankaikkeuden ja elämän syntyä ihmettelevää. Valtaojan ote tieteeseen ja tutkimiseen tuntuu olevan silkasta tutkimisen ja tietämisen riemusta lähtöisin olevaa innostuneisuutta ja tämä intomielisyys ei voi olla tarttumatta kirjaa lukevaan "robottikerholaiseenkaan".

"Ahmimisindeksi" 10+ : kirja tuli luettua kannesta kanteen hyvin nopeassa tahdissa, laskematta kirjaa juurikaan kädestä. Hyvä kotimainen kirja jota suosittelen lämpimästi. — Henkka

Mukavia, tarkempaa "arvostelua" kaipaavia kirjoja:

  • Esko Valtaoja - Avoin tie
  • Esko Valtaoja - Ihmeitä
  • Richard Feynman "Mitä siitä mitä muut ajattelevat"
  • Richard Feynman "Laskette varmaankin leikkiä Mr. Feynman"
  • Hannu Karttunen Vanhin tiede

A.Einstein Erityisestä ja yleisestä suhteellisuusteoriasta (yleistajuisesti), 1917

Suomentanut Raimo Lehti ja kustantanut Ursa, 2003. 564 sivua.
** ISBN 952-5329-33-X.** 28e

952-5329-33-X.gif
Kansikuvan lisäksi kirjassa ei muita kuvia, mutta paljon kaavoja.
Tämä on Einstein kansantajuinen selitys suhteellisuusteoriasta.
Suomentaja Lehti on erityisesti pyrkinyt selittämään Einsteinin ajatuksia. Melkein joka sivulla on lisäselityksiä, joilla pyritään selventämään Einsteinin ajatuksia.

Kääntäjän ammattimaisuuden huomaa heti. Lehti on tosiaan viettänyt aikaa Einsteinin aivoituksien saattamiseksi helppotajuisempaan muotoon. Vaikka Einsteinin kirjan nimen perässä on suluissa "Gemeinvertändich", ei tätä kirjaa voi suositella ajoittelijoille. Jos kuitenkin tuntuu, että tavalliset tiedekirjat toistavat totuttuja ajatuksia uudestaan, tästä kirjasta saa lukuelämyksiä monille vuosille.

Kirjan 120 ensimmäistä sivua on varsinainen otsikon mukainen kirja. Seuraavat luvut ovat Einsteinin artikkeleita, joista olen aikaisemmin vain kuullut mainittavan.
Lopussa on suomentajan omia luentoja ja kirjoituksia samasta aiheesta eli teoreettisesta fysiikasta. Kirjan lopussa on mahtava viiteluettelo.

Arvostelu 0-10 asteikolla: 10-. Tuo pieni miinus on kuvista, joita ei ole kansikuvan lisäksi. Joku pörrötukkainen Albertin kuva olisi voinut erottaa isommat kirjan osat toisistaan.

—-Pekka


Albrecht Fölsing : Albert Einstein elämäkerta ,1993

suomentanut Seppo Hyrkäs , 2000
Kustantaja on Terra Gognita, 732 sivua ja muutama kuvasivu.
Pehmeäkantinen painos. 40 e.

9525202275.jpg

Jos edellinen kirja on puhtaasti teoriaa, tämä kirja kuvaa Einsteinia kaikilta muilta elämän aloilta. Ilmeisesti Einsteinista on saatavalla erittäin runsaasti materiaalia, koska näinkin paksu kirja on saatu aikaiseksi.
Kuin luin kirjaa, koko ajan odotin, mitä se suhteellisisuusteoria oikeastaan on.
Siihen tämä kirja ei antanut vastausta.

Ehkä oli parempi lukea tämä kirja ensin ja vasta sitten syventyä teoriaan.
Tässä kirjassa kerrotaan iltapäivälehtien tapaan henkilöasiat, mutta varsinaista tekniikkaa ja tiedettä on vähän. Asioista kyllä maintaan, mutta niitä ei selitä.
Eisteinin oopperassa käynnit selitetään tarkkaan, mutta ei sitä, miten Einstein jääkaappi toimii.
Täytyy myöntää, että paljon asiaakin kirjassa on, mutta jos haluat tietää mitä suhteellisuusteoria on, siihen et saa vastausta.
Kirja on helppolukuinen kuin romaani, sopii aloitteleville tiedemiehille ja erityisesti naisille.

Arvostelu 0-10 asteikolla: 7+. Plussa tulee kohtuullisesta kuvamäärästä.

—Pekka


Richard Feynman - QED - Valon ja aineen ihmeellinen teoria -

Suomentanut Kimmo Pietiläinen, Art House 2002
ISBN 951-884-345-7

Kustantajan verkkokauppa: http://kauppa.tietosanoma.fi/epages/Kaupat.gpl/?ObjectPath=/Shops/Tietosanoma/Products/9518843457

R. P. Feynman yrittää selventää omien luentojensa muistiinpanoistaan kerätyssä kirjassaan kvanttimekaniikkaa tuhansien eripituisten nuolien ja kellojen avulla.

Tällä tavoin hän selittää lähes kaikki sähkömagneettiset ilmiöt, painovoimaa lukuunottamatta. Kirja kuitenkin keskittyy lähinnä valon käyttäytymiseen, yleensä valoa käytetään myös esimerkkinä QED:n toiminnasta. Hän selittää otsikon mukaisella QED (Quantum ElectroDynamics, suom. "kvanttielektrodynamiikka") teorialla kaikki valon eri käyttäytymisen muodot ja raottaa hieman luonnon ihmeellistä maailmaa omalta osaltaan.

Feynman oli arvostettu ja palkittu fyysikko, jolla oli omintakeiset elintavat ja tottumukset. Hän oli äärimmäisen rehellinen sekä kuulijoilleen että itselleen - hän usein ärsytti ihmisiä suorapuheisuudellaan. Tämän lisäksi hän mm. soitti rumpuja ja oli kiinnostunut Tuvalaisesta kurkkulaulannasta. Hänen persoonaansa tutustuu parhaiten muissa kirjoissa, tämä kirja on enemmänkin mielenkiintoisen luennon oloinen kokoelma muistiinpanoja ja näitä selventäviä kuvia. Asiat etenevät suhteellisen mukavassa järjestyksessä ja tämä onkin ensimmäinen lukemani kirja joka on onnistunut edes hieman valottamaan kvantti-ilmöiden ihmeellistä maailmaa maallikolle.

Paperille piirretyt nuolet ja kello tuntuvat niin mukavan maanläheiseltä lähestymistavalta. Niiden ansioista uskaltautuu kurkistamaan hieman pidemmälle tähän outoon maailmaan - todellisuuteen - kuin pelkkien kaavojen avulla. Alkuosa kirjasta menee melko kevyesti ja arkikokemuksiaan voi verrata lukemaansa, mutta loppua kohden vertailukohdat arkitodellisuuteen lähestulkoon katoavat, joskin kirjassa oleva luentomuistiinpanoista puhtaaksi piirretty kuvitus auttaa ymmärtämään mistä on kyse.

Lempiajatukseni löytyy kirjan johdannosta -

"Ette te mitään ymmärrä … Se johtuu siitä etten minäkään ymmärrä. Kukaan ei ymmärrä."

Luonto on ihmeellinen ja outo - R.P.Feynman alleviivaa kuinka outo ja ihmeellinen. Hyvää matkaa kvanttien maailmaan :) !

Ahmimisindeksi 8: Kirja on sen "tuhtia tavaraa", että vaatii aikaa omaksumista varten ja ehdottomasti tämän lukemiseen pitää keskittyä kunnolla pidemmissä jaksoissa.

—Henkka

Taan S. ElAli &al Continuous Signals and Systems with MATLAB (julkaistu 2001)

continous_signals.jpg

Digitaalisessa signaalinkäsitelyssä tarvitaan matematiikkaa ja tämä kirja on sitä tulvillaan.
Jotta suunnittelija pystyisi luomaan DSP-menetelmiä, pitää ymmärtää lineaaristen järjestelmien matemaattinen mallintaminen.

Kirja antaa selvän suunnan mitä vaaditaan signaalien muokkaamisessa matemaattisesti. Kirjan esimerkit perustuvat Matlabin ohjelmien käyttöön. Samat ohjelmat toimivat myös Scilab-ohjelmassa.

Laplace, Fourier- muunnoksista on lukuisia esimerkkejä

Kirjan alussa esitellään jatkuvat signaalit, impulssit, yksikkösignaalit, rampit ja niiden matemaattinen esittäminen. Esimerkeillä saadaan matematiikka eläväksi Matlabin grafiikan avulla.
continous_signals2.jpg

Fourier- ja Laplace-muunnoksista on noin sata sivua asiaa molemmista.

Aika/avaruus-jräjestelmä on seuraava suurempi kokonaisuus.

Lopuksi esitellään jatkuvien järjestelmien mallintaminen ja analogisten järjestelmien suunnitteluperusteet matemaattisesti. Tähän alueeseen kuuluu suodattiment, vahvistimet ja stabiilisuustarkastelut.

Yhteenveto :

Jos halaut hienoja valmiista sovelluksia, niin tämä kirja ei ole sinulle.
Jos haluat perehtyä DSP-tekniikan takana olevaan matematiikkaan, tästä kirjasta on sinulle apua.
Kirja on raskasta luettavaa. Sitä ei voi lukea yhdellä istumalla kannesta kanteen.
Minullakin kirja on ollut pöydällä valmiina luettavaksi ainakin kolme vuonna. Vieläkään se ei ole kokonaan luettu.
Useimmiten pystyy ajattelemaan vain muutama sivun kerrallalaan. Silti suositteln kirja.
Se on saatavilla ainakin Akateemisesta Kirjakaupasta. Hinnalla ei ole väliä. Siihen kuluettu aika on monin verroin arvokkaampaa.
continous_signals3.jpg

— Pekka

David Benson Easy CNC

cncpx.jpg

Kirjassa esitellään CAD/CAM perusteet,
CNC-Koordinaatistot
G-koodien selitykset yksityiskohtaiset
Akselit
Liikesuunnat
Cad kuvan luonti CorelDraw ohjelman avulla ( edullisin versio)
DFX kuvat
AutoScketch ohjelman käyttö
Deskcnc Bitmap/G-koodi muunnokset
CNC ohjelman teko yksityiskohtaisesti.

Kirja ei ole CNC-laitteen rakennusopas vaan siinä opetettaan
CNC käsitteet ja miten CNC-ohjelmia luodaan,
mitä apuvälineitä ja ohjelmia tarvtaan.

Katso saman kirjoittajan askelmoottorikirjaa "Easy Stepping", jos haluat rakennusohjeita.
Sopii oppilaitoksille ja omia CNC-koneita rakentaville harrastajille.

Suosittelen
Pekka

Sisällysluettelo
http://www.probyte.fi/info/easycnc.html

David Benson Easy Stepping

SM.gif

Square 1 Electronicsin , "Easy Step'n", An Introduction to Stepper Motors for the Experimenter," selittää lukijalla kuinka määritellään käytetyn askelmoottorin sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet helposti rakennettavilla sähköisillä ja mekaanisilla testilaitteilla.

Kirjassa suunnitellaan ja rakennetaan mikro-ohjaimeen perustuva ohjausjärjestelmä ja suunnitellaan ohjainpiirit ja kuinka ne kytketään tehoasteiden avulla moottorin käämeihin.

Kirja neuvoo kaiken kädestä pitäen ja on täynnä esimerkkejä.
Kirja käyttää toimintakaavioita ja kirjassa on monia esimerkkejä

Kirjoittaja David Benson (A4, 200 sivua). David on kirjoittanut myös "Easy PIC'n", "PIC'n Up the Pace," ja "PIC'n Techniques", kirjat , jotka käsittelevät Microchip's PICmicro® mikro-ohjaimia.
Sisällysluettelo
http://www.probyte.fi/info/easysteping.html
Ohjelma koodit :
http://www.sq-1.com/srccode.html
Pekka OH3GDO

John Nash, Peliteroria ja luonnon koodi

Tom Siegfried

Suom. Kimmo Pietiläinen, Terra Cognita 2008

Kirja kertoo luonnon ja maailman käyttäytymistä selittävästä peliteorista. Sen avulla on saatu ennustettua mitä eriskummallisempia asioita - esimerkkinä kirjassa teorialla ennustetaan mm. pullasorsien hakeutuminen eri ruokkijoiden luo ! Luonto näyttää noudattavan tältä osin outoa mutta samalla niin lumoavaa kaavaa. Kirjassa esitellään peliteorian erilaisia sovelluksia ja annetaan lähtökohdat teorian omaehtoiseen soveltamiseen. Matematiikka on taustalla, kirja on helppolukuinen ja mukava selvitys jälleen yhdestä luonnon mysteereistä.

"Ahmimisindeksi" 9-. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat maailmankaikkeuden eriskummallisesta käyttäytymisestä kiinnostuneita — Henkka

Elämää suomalaismetsissä ISBN- 951-1-10350-4 , 303 sivua, 1989 Suomentanut Erkki Timonen.

Kirjoittaja Gustav Schröder ( 1824-1912)

elamaasuomalaismetsissap.jpg

Kirja kertoo karhunmetsästäjästä, joka oli metsätyönjohtajana suomalaismetsissä Ruotsissa lähellä Norjan rajaa 1800-luvulla.
Ruotsin kuningas oli tuottanut suomalaisia asuttamaan erämaita.

Karhunmetsästäminen oli tosi miesten puuhaa. Suustaladattavalla pyssyllä pystyi ampumaan vain yhden laukauksen.
Jos se ei onnistunut, piti olla valmiina pakenemaan suksilla, sillä karhu tuli aina päälle. Karhun metsästäminen
piti tehdä rinteessä, jossa pääsi pakoon nopeammin kuin karhu. Jos sukset jäivät kiinni oksaan, niin metsästäjä oli pian
päätä lyhyempi.
Karhua saatettiin seurata päiväkaupalla metsässä. Pimeässä ei ollut hyvä kohdata karhua metsässä.

Jos karhut söivät perheen ainoan lehmän erämaamökissä, edessä oli nälkäkuolema.
Kerran metsästysretkellään Schröder tuli suomalaismökiin, jossa oli pieniä lapsia ilman kenkiä. Karhu oli purrut lehmän jalan niin, että se ei lypsänyt.
Mökissä ei ollut mitään syötävää, eikä puita lämmitykseen. Isäntä oli lähtenyt monta kuukautta sitten Norjaan etsimään töitä.
"Kustaa" auttoi perhettä ystävineen pahimmasta hädästä.
Tässä kirjassa on hieman perspektiiviä nykyajan ihmisille, jotka ovat suunniltaan kun Internetti ei ole toiminut muutamaan tuntiin.

Pekka

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License