Eagle-piirilevy CAD

Yleistä Eaglesta

Eagle on edullinen piirikaavioiden ja piirilevyjen suunnitteluohjelma. Ohjelma on ladattavissa osoitteesta http://www.cadsoft.de/, ilmaisversio mukaanlukien. Huomionarvoista Eaglessa on monen eri käyttöjärjestelmän tuki. Allekirjoittanut on käyttänyt Eaglea sekä Windows, Linux että Mac (OS X)-ympäristöissä - kaikissa näissä käyttöjärjestelmissä sen suuremmitta ongelmitta.

Eri ohjelmaversiot

Eagle on saatavilla monissa eri versioissa. Keskityn lähinnä harrastelijoille tarkoitettuun Light- ja ilmaisversioon. Yrityskäyttöön on saatavilla monenlaisia muitakin lisenssejä.

Light- ja freeware-versiot

Light- ja samalla myös ilmaisversion rajoitukset ovat:

  • piirilevyn koko 100 x 80 mm (4 x 3.2 tuumaa).
  • Vain kaksi signaalilayeria (Top ja Bottom).
  • Skemaeditorilla voi luoda vain yhden piirrustuksen

Ilmaisversion käyttöä rajoittavat myös seuraavat rajoitukset:

  • Tukea on saatavilla vain sähköpostilla tai foorumeilta (ei faksia eikä puhelintukea).
  • Käyttö on sallittua vain yleishyödyllisiin (="non profit") tai testitarkotuksiin.

Tässä yhteydessä yleishyödyllisellä tarkoitetaan rahan tienaamista - jos tienaat rahaa Eaglen käytöllä, sinun on rekisteröitävä Eagle vähintään Light-versioon.

Käyttö(ohjeet)

Ohjelman asennuksen ja käynnistyksen jälkeen tulee ensimmäisellä kerralla näkyviin ns. "Control Panel".
alkunaytto.png
Sen kautta päästään kiinni eri ohjelman eri osa-alueisiin; esim. projektit ja kirjastot. Mm. käytettävät kirjastot voit valita kohdasta "Library" ja laittamalla vihreän pallukan aktiiviseksi käytettävän kirjaston viereen.

library.png

Uusi projekti

Uusi projekti luodaan valitsemalla valikosta "File->New->Project". Projektille voidaan antaa hieman selityksiä ja tietoja ja sen jälkeen voidaan valita "File->New->Scematic". Tämä avaa skema-editorin, jossa on piirrellään tarvittava kytkentä ennen varsinaista piirilevyn suunnittelua.
skemaeditori.png

Skemaeditorin näppäinoikotiet

Merkittävää Eaglen käytössä on myös hyvä näppäinoikotietuki. Yleisimmin skeman piirrossa käytetyt oikotiet alla. Näiden avulla työskentely helpottuu ja nopeutuu huomattavasti. Alempana kuvassa ensimmäinen, "NET"-oikotie kirjoitettuna komentoriville.

nappainoikotie1.png

Kun komennon kirjoittamisen jälkeen painaa rivinvaihtoa, tulee vastaava työkalu heti valituksi ja sitä voidaan alkaa heti käyttämään.

Tummennettu sana tarkoittaa oikotien nimeä ja selite kuvaa toimintoa. Olen kirjoittanut komennosta tummennetulla kirjaimilla ne kirjaimet, joista Eagle tunnistaa komennon - näin esim. Delete-komentoa ei tarvitse kirjoittaa kokonaan, pelkkä "DE" + enter riittää.

Piirto ja editointi

Oikotie Selite
NET Kytkennän piirron perustyökalu, tällä työkalulla yhdistetään kaksi kytkentäpistettä sähköisesti toisiinsa.
DEL Poisto; kun jokin menee pieleen voidaan tällä poistaa osa kytkennästä.
MOVE Siirtää joko ryhmän tai yhden komponentin
GROUP Ryhmittelee komponentteja. Hiiren vasemmalla näppäimellä piirretään valintalaatikko haluttujen komponenttien päälle ja sen jälkeen esim. MOVE-komento voi käyttää tätä ryhmää - MOVE-komennon jälkeen valitaan ryhmä hiiren oikealla napilla.
SPLIT Jakaa NET-työkalulla tehdyn sähköisen kytkennän kahtia jotta sitä voidaan siirrellä vapaammin.
ADD Lisää komponentin kirjastosta. Esim. ADD*atmega* näyttää valinnan, jossa kaikki *atmega* sanan sisältävät komponentit kirjastosta. Tämä komento on kaikkein käyttökelpoisimmillaan nimenomaan tähti-merkintöjen kera, esim. ADD*PINH*2 näyttää kaikki ne pin-headerit joissa 2 tai enemmän pinnejä. Toki voidaan käyttää suoraan nimiäkin, esim. ADD GND lisää maatason ja ADD +5V lisää +5V jännitelähteen jne.
INFO Kun halutaan esim. olemassaolevasta kytkennästä tietoa käytetyistä komponenteista, voidaan INFO-komennon jälkeen osoittaa haluttua komponenttia ja tämä jälkeen nähdään komponentin nimi yms. tiedot.
SHOW Jos haluat näkyviin esim. maatason korostetusti, voit kirjoittaa SHOW GND ja ohjelma korostaa maatason sekä skemassa että levyllä. Sama toimii muidenkin signaalien ja pinnien kanssa.

Pari linkki EAGLE-dokumentaatioon eagle 4.14 (Mikrosalo OY) ja eagle 4.16r2 (CadSoft GmbH CadSoft USA)

Liikkuminen

Oikotie Selite
F3 Zoom sisään
F4 Zoom ulos
F5 Siirtää näkymän hiiren keskipisteeseen - tämä on erittäin nopea ja näppärä tapa liikkua piirikaaviossa.
F1 Help - usein unohdettu, mutta hyvin käytännöllinen tapa saa apua :)

Niksinurkka

Asetukset

  • Kirjaston "Supply"-kohdasta kannattaa valita vain jompi kumpi, joko Supply1 tai Supply2 käytettäväksi. Tämä helpottaa huomattavasti erilaisten jännitelähteiden ja maapisteiden luontia koska valintaa eri tyyppisten piirtomerkintöjen välillä ei tarvitse enään tehdä. Sen jälkeen esim. maataso voidaan lisätä komennolla ADD GND.

Komennot ja komponentit

  • Komento ADD*R*EU*1206* lisää 1206 kotelossa olevan vastuksen - näppärä tapa valita myös komponentin kotelo saman tien.
  • //ADD*7805* = 5V regulaattori

TODO: Piirilevyvalmistamoon tarvittavat tiedostot

Kukas on näitä tehnyt ja osaisi kirjoittaa tähän pienen pätkän…

Eagle --> gerber ohje

Täältä löytyy myös tietoa gerber -tiedostojen luontiin, jos Eagle —> gerber ohjeesta ei löydy apua:
http://www.batchpcb.com/eagle-tutorial.php

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License